Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ DNA  

Δομή του DNA

Δομή του DNA(3D)
Δεσοξυριβόζη
Φωσφορικό οξύ
Αδενίνη

Γουανίνη

Κυτοσίνη

Θυμίνη

Δομή του RNA(3D)

Ριβόζη

Ουρακίλη
 

Η Ανακάλυψη της δομής


Το μοντέλο του DNA


Το  γενετικό υλικό


Ινίδια χρωματίνης


Μορφές του DNA


Το ανθρώπινο γονιδίωμα

 


Παρ' ότι η χημική σύσταση και οι ιδιότητες του DNA, είχαν γίνει γνωστά από τα πειράματα που είχαν γίνει , δεν υπήρχε κοινά αποδεκτή πρόταση για τη δομή του DNA στο χώρο.

Δεδομένα από την ανάλυση του ποσοστού των βάσεων σε μόρια DNA από διαφορετικούς οργανισμούς έδειχναν ότι σε κάθε μόριο DNA ο αριθμός των νουκλεοτιδίων που έχουν ως βάση την αδενίνη είναι ίσος με τον αριθμό των νουκλεοτιδίων που έχουν θυμίνη, και ο αριθμός των νουκλεοτιδίων που έχουν ως βάση την γουανίνη είναι ίσος με τον αριθμό αυτών που έχουν κυτοσίνη. Δηλαδή ισχύει Α = Τ και G = C.

Επίσης, βρέθηκε ότι η αναλογία των βάσεων (A-T / G + C) διαφέρει από είδος σε είδος και σχετίζεται με το είδος του οργανισμού.

Τα αποτελέσματα αυτά σε συνδυασμό με αποτελέσματα που αφορούσαν την απεικόνιση του μορίου του DNA με χρήση ακτίνων-Χ βοήθησαν στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA και απέδειξαν τις μοναδικές ιδιότητες του που το καθιστούν μόριο ιδανικό ως γενετικό υλικό. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA είναι η μεγαλύτερη βιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα.

Έγινε το 1953 και ήταν το αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας δύο ομάδων επιστημόνων: των Wilhins και Franklin καθώς και των Watson και Crick, Στηριζόμενοι στο σύνολο των αποτελεσμάτων των δύο ομάδων οι Watson και Crick διατύπωσαν το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA. που αναφέρεται στη δομή του DNA στο χώρο .